Noordeinde 50, 1141 AN Monnickendam, tel 020 5285077, fax 020 3200687
info@taalstudio.nl
Publicaties Taalanalyse

 

 

De taalanalyse in de Nederlandse asielprocedure, door Karin Zwaan (red.)
Prijs: € 30,- incl. BTW (exclusief verzendkosten).

 

Het boek biedt belangrijke basisinformatie over taalanalyse, en daarnaast een weergave van de actuele juridische en linguïstische discussie over het gebruik van taalanalyse in asielprocedures. Zowel de wetenschap als de praktijk komen aan het woord. Wat is een taalanalyse, uit welke elementen bestaat deze; wie verricht een taalanalyse; hoe wordt een taalanalyse afgenomen; wat zijn de mogelijkheden om een contra-expertise te (laten) verrichten; de Wet Openbaarheid van bestuur en de taalanalyse; jurisprudentie over taalanalyse; IND-werkinstructies; The Guidelines for Language Analysis. Al deze onderwerpen en documenten zijn in dit boek terug te vinden. Een mijlpaal in de actuele discussie over taalanalyse.

 

Met bijdragen van:

Mr. drs. Arno Pinxter, Mr. Tom de Munnik, Friso Kulk LLM MA, Dr. Jan  ten Thije, Mr. Karin Zwaan, dr. Maaike Verrips, Mr. Gerben Dijkman. Dr. Gerty Lensvelt-Mulders, Dylan de Vries, Bureau Land en Taal.

 

Taalanalyse: een vak apart door S. Dikker en M. Verrips.
In het rapport wordt op basis van literatuurstudie de vraag beantwoord of moedertaalsprekers zonder lingu´stische training tot een betrouwbare conclusie kunnen komen over de herkomst van het dialect van andere sprekers van hun taal. Lingu´stische scholing blijkt een onmisbare voorwaarde in iedere fase van het taalanalyse-onderzoek.
Prijs: € 12,50 incl. BTW( exclusief verzendkosten).

Language analysis as a method to determine national origin in asylum cases
door A. de Graaf en C. van den Hazelkamp.
Verschenen in Toegepaste Taalwetenschap in Artikelen 76, Jaargang 2006, nummer 2.
U kunt het artikel hier downloaden. (.doc)

Guidelines for the Use of Language Analysis in Relation to Questions of National Origin in Refugee Cases, Language and national origin group (2004).
The International Journal of Speech, Language and the Law Volume 11:2, 261-266.
De Guidelines zijn hier te downloaden. (.pdf)

 

Links
De taalanalyse in de Nederlandse asielprocedure. Een juridische en linguïstische verkenning(pp. 73-105). Kulk, F. (2008) 'Taalanalyse: schending van equality of arms?' In: K.M. Zwaan (Ed.), (pp. 73-105).

Linguistic Human Rights: A Sociolinguistic Introduction
Prof. Peter L. Patrick (University of Essex)

Interpreter in the language analysis interview: translation machine or second interviewer?(.doc) Bronsdijk, M.M. (2006), Universiteit Utrecht, masterscriptie

Het gebruik van taalanalyse in het asielrecht. Taalanalyse: afschaffen, bijschaven of continueren? Munnik, T. de. (2007), Radboud Universiteit Nijmegen, masterscriptie.

Taalanalyse: schending van equality of arms?
Kulk, F. (2007), Universiteit van Amsterdam, masterscriptie.


Ga naar